Din cauza ca nu si-au primit drepturile salariale de aproximativ trei luni, mai bine de treizeci de angajati ai firmei contractate sa asigure paza si protectia hypermarketului Real din Baia Mare si-au dat demisia, lasand magazinul descoperit. Potrivit unor fosti angajati ai aceleiasi societati, Metro Cash&Carry Baia Mare a reziliat contractul cu Mushin SRL in cursul zilei de vineri.


Angajati ai Mushin SRL, firma de paza si protectie cu filiale in Cluj, Oradea, Satu Mare si Baia Mare, reclama ca nu si-au primit salariile de mai bine de trei luni. Din acest motiv, aproximativ treizeci dintre lucratorii societatii, detasati la hypermarketul Real, si-au dat demisia lasand obiectivul descoperit.

Nemultumitii sustin ca au primit amenintari din partea conducerii Mushin ca nu isi vor mai primi restantele salariale, din cauza ca au recurs la o asemenea forma de protest.

“Suntem peste 30 de oameni care nu ne-am mai primit salariile de mai bine de trei luni. Firma a avut contract cu Metro Baia Mare si Real. Mushin a pierdut contractul cu Metro vineri, iar sambata magazinul Real a ramas fara paza, deoarece oamenii au refuzat sa mai intre in obiectiv. Sefii firmei ameninta fostii angajati, adica pe cei care au demisionat, ca nu isi vor mai vedea banii pe cele trei luni“, a sesizat unul dintre angajatii demisionari ai societatii, printr-un mail trimis redactiei eMaramures.ro.

Directorul zonal al Mushin SRL, Claudiu Filip, afirma ca angajatii puteau sa aiba putina rabdare, deoarece problema salariilor urma sa se rezolve. Motivele pentru care drepturile banesti au intarziat se datoreaza, potrivit directorului zonal, unor deficiente descoperite de Directia de Finante, care a blocat conturile societatii.

“Conturile fiind blocate, patronul societatii nu a avut cum sa achite banii. Le-a promis, insa, ca va face acest lucru in perioada care urmeaza. Ar fi ramas restant doar salariul pe o luna, insa ei nu au acceptat. Au preferat sa plece pur si simplu”, a spus directorul zonal al Mushin SRL.

Filip este de parere ca gestul demisionarilor a fost inconstient, intrucat angajatii au lasat hypermarketul fara paza, fiind incalcate astfel unele prevederi contractuale.

“Acesti oameni nu stiu ce urmari a avut gestul lor. Problema banilor putea fi rezolvata chiar saptamana aceasta. Pentru ca la noi in Romania actioneaza de minune spiritul de turma, angajatii si-au parasit efectiv locurile de munca. Nu si-au depus niciun preaviz, nimic… Gestul este incalificabil, nu asa se procedeaza”, a explicat Claudiu Filip.

Potrivit acestuia, gestul la care au recurs oamenii a condus la rezilierea contractelor pe care firma de paza le-a avut cu cele doua marketuri. “Vazand ca au ramas fara agenti specializati de paza, conducerile zonale ale Real si Metro au reziliat contractul cu noi si au semnat cu alte firme de profil. Ciudat este faptul ca unii dintre cei care s-au angajat la firmele care au fost contractate pentru aceste servicii sunt fosti angajati ai societatii Mushin”, spune Filip.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures au dat o explicatie echivoca. “Nu putem analiza daca au gresit angajatii, pentru ca nu stim in ce masura si-au parasit locul de munca. In ceea ce priveste restantele salariale, legea prevede ca orice ora de munca trebuie platita. In mare parte cunoastem situatia”, afirma Mircea Onea, purtatorul de cuvant al ITM Maramures.

Cei care conduc lantul de hypermarketuri Real afirma ca intregul scandal, care a avut in centru angajatii si conducerea Mushin, constituie o chestiune interna a firmei de paza. Potrivit PR-ului Mirela Surghie, Real a incheiat contractul cu respectiva societate. Din spusele directorului zonal al Mushin, Claudiu Filip, Real a semnat deja cu o alta societate, care are ca profil de activitate paza si protectia unor obiective.